Het is moeilijk om nog wachtwoorden te verzinnen, daarom volgend idee dat veel makkelijker te onthouden is:
Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden.
Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.
Maar 234h53-53453*&%%KHHKmm is niet te onthouden door de bedenker.
Veel handiger en toch ook veilig is een passphrase, een lang wachtwoord dat uit meerdere woorden bestaat, een ‘wachtzin’ dus.
Bijvoorbeeld ‘Dankzij e-mail gebruik ik zelden de telefoon!’.
Een wachtzin met een mix van gewone letters en kapitalen, maar ook cijfers en bijzondere leestekens, maakt een wachtzin nóg moeilijker te kraken.

Belangrijk

Het is wel belangrijk dat je (net als bij wachtwoorden) verschillende wachtzinnen gebruikt voor verschillende websites.
Het is ook essentieel dat een wachtzin geen relatie heeft met de aard van de dienst. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ is dus niet verstandig als wachtwoord voor de DigiD-code die je gebruikt voor de digitale belastingaangifte.

Tips voor een goede wachtzin:

  • Een goede wachtzin bestaat uit minimaal vijf woorden.
  • Hoofdletters en vreemde karakters, zoals een vraagteken of een &-teken, zijn niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Ze maken de wachtzin nog veiliger.
  • Het is natuurlijk belangrijk dat de wachtzin goed te onthouden is. Ze mogen geen relatie hebben met de website waar je hem voor bedenkt, maar onderling kunnen de woorden wel een logische combinatie zijn. Denk aan een wachtzin als ‘Heeft mijn koelkast een vriesvak van 20 liter?’ of ‘Brood bestaat uit gezonde vezels & mineralen’.
  • Bedenk de wachtzin zelf. Gebruik geen bekende uitspraken, gezegden of spreuken. Hackers proberen die namelijk ook.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie zoals een lijfspreuk of motto, dat misschien wel van een vriendensite als Facebook of Hyves is te plukken.
  • Sommige websites staan het gebruik van spaties in een wachtzin niet toe. Laat in dat geval de spaties weg of plaats streepjes tussen de woorden.

Geheime vraag

Nog even dit: websites bieden bij het maken van een account vaak ook de mogelijkheid van het instellen van een ‘geheime vraag’. Met behulp van een door jou gegeven antwoord op een persoonlijke vraag kun je later het wachtwoord opnieuw instellen, mocht je het een keer vergeten. Niet doen, want die kennis (neem het antwoord op de vraag: wat is je favoriete voetbalclub) is vaak eenvoudig op te zoeken. Verplicht een website je tot een geheime vraag, bedenk dan een wachtzin als antwoord.

Bekijk ook deze tips: