Wie zoekt naar gratis antivirussoftware loopt het risico om zelf een virus te downloaden. Hoog tijd voor een lijst met betrouwbare gratis exemplaren.

Malwaremakers maken momenteel handig misbruik van de populariteit van gratis securitysoftware. Ze beloven op hun website gratis beveiliging, surfers komen er via Google terecht en downloaden de software. Wie de software installeert, krijgt nadien vaak de melding dat de pc is beschermd. Maar in werkelijkheid heb je een programma toegelaten dat juist virussen en malware binnenhaalt.

Betrouwbaar
Voor onervaren gebruikers blijft het giswerk om te weten welke software betrouwbaar is en waar je hem het best kan downloaden. Daarom een lijstje van gratis beveiligingssoftware, samen met een betrouwbare downloadlink. Soms is dat op de site van de maker zelf, soms moet je het programma binnenhalen via gespecialiseerde downloadsites.

De lijst bestaat uit software die zijn betrouwbaarheid heeft bewezen. De volgorde staat los van hoe goed de software is. Programma’s die maar half werk leveren, laten we uiteraard achterwege.

Antivirus en tools
We vermelden zowel antivirussoftware als handige tools tegen malware. Met die eerste kan je je computer scannen en word je gewaarschuwd als er iets verdachts wordt opgemerkt. Ook is het hier af te raden om twee of meerdere producten te installeren, omdat twee scansystemen vaak met elkaar in conflict gaan.

Tools daarentegen focussen op een specifiek probleem of houden het bij een eenmalige scan. Uit deze lijst kan je desgewenst wel meer dan één programma installeren. Een antivirus is de bewakingsfirma die continu patrouilleert. Beveiligingstools zijn de agenten die je één dag inhuurt om specifieke problemen op te lossen.

Nota: indien je kiest voor Commodo kan je 1 product van hen kiezen, of hun antivirus of hun firewall.

Gratis antivirus

Microsoft Security Essentials
Uitleg:  Gratis goede anti-virus voor Windows gebruikers!
Handleiding: ¬†Anti virus ‚ÄúMicrosoft Security Essentials‚ÄĚ installeren.

Avast! Free Antivirus
Uitleg:  Avast gratis anitvirus
Handleiding: Avast antivirus installeren

Comodo Antivirus (kies onderaan de pagina voor de gratis versie)

 

Gratis tools

McAfee¬ģ Security Scan Plus¬†(klik op: Gratis Service)

Norton Power Eraser

Malwarebytes Anti-Malware (Via Techspot)

Spybot Search & Destroy

 

 Firewalls

Windows Firewall

Comodo Firewall (kies onderaan de pagina voor de gratis versie)

Momenteel zijn we bezig met een handleiding te maken voor bovenstaande programma’s welke binnen enkele dagen hier online worden gezet.