internet-valkuil-300x168Een pest filmpje dat door de moeder van een gepeste leerling op Facebook werd gepost, zorgt voor opschudding op het internet. “Toch moet je opletten hoe je hierop reageert”, zeggen experts. “Het filmpje verder delen doet de situatie alleen maar uit de hand lopen.”

In het filmpje is te zien hoe slachtoffer K. bijna vijf minuten lang wordt beschimpt, geschopt en geslagen terwijl ze op haar bus zit te wachten. De pesters filmden het voorval met hun gsm en zetten op het op YouTube. Daarop postte de moeder van het slachtoffer zelf het filmpje op Facebook, “om een actie tegen pesten te starten”. Ze vroeg het filmpje te delen en zo de actie te steunen. Ondertussen deden al meer dan 50.000 Facebookgebruikers dat.

“Ik begrijp de ouders die emotioneel reageren en steun willen verzamelen voor hun gepeste kind. Je kan hier niet aan wennen”, zegt prof. dr. Heidi Vandenbosch (Universiteit Antwerpen) op Radio 1. “Toch is het filmpje delen niet de gepaste methode om cyberpesten te bestrijden. Meisjes van 13 beseffen niet wat de gevolgen zijn van zo’n pestfilmpje. We moeten de jongeren eerst wijzen op hun fouten en het probleem bespreken met alle betrokkenen, ook de school. Nu vallen ze de dader aan, wat schadelijke gevolgen heeft voor de jongeren.”

Merk je dat je kind aan cyberpesten doet? Deze aanpak kan helpen:

  1. Maak duidelijk dat jij dat pestgedrag niet aanvaardt.
  2. Praat erover. Vraag waarom hij dat doet? (“’t Is maar een spelletje”, “Uit verveling”…) Welke pestspelletjes haalt hij uit?
  3. Speel in op zijn inlevingsvermogen (“Hoe zou jij reageren mocht dit jou overkomen?”). De meeste kinderen en jongeren zijn daar erg gevoelig voor en begrijpen achteraf wel dat cyberpesten niet kan. Maar sommige ook niet (“Het kan me niet schelen wat met die ander gebeurt”). Ze blijven de feiten minimaliseren. Die jongeren hebben vaak zelf een probleem en vragen extra begeleiding (de leerlingenbegeleiding op school, CLB, externe hulp …).
  4. Straf niet onmiddellijk. Doe een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel en het gezond verstand van je kind. Vraag hem wel op te houden met zijn pestgedrag en mogelijke filmpjes, sites, berichten enz. te verwijderen.
  5. Spreek de leraar erover aan. Die kan erover praten in de klas, zeker als er nog andere leerlingen in het spel zijn.

Je hebt een kind dat slachtoffer werd van cyberpesten?

Lees hier wat je kunt doen

.

Bron: klasse.be