Je systeem weer op gang met deze live reddingsschijf!

Het kan gebeuren dat malware (zoals rootkits of ransomware) je systeem zo in hun greep hebben dat je het op geen manier nog terug gezond krijgt. Immers, Windows weigert nog op te starten of de malware wordt meteen actief en laat je niet toe het onding te verwijderen. Een live medium als Anvi Rescue Disk kan redding brengen…

Je downloadt Anvi Rescue Disk als een zip-archief. Eens je dat hebt uitgepakt vind je twee bestanden terug: een exe-bestand en een iso-bestand. Dat laatste kan je met je favoriete brandsoftware omzetten naar een live cd/dvd. Maar het volstaat het exe-bestand uit te voeren om het iso-bestand naar een (lege) usb-stick te kopiëren en die stick meteen opstartbaar te maken.

zdnet.be

Ongeacht of je van cd/dvd of usb-stick opstart, de malware krijgt nu geen kans zich in het geheugen te nestelen. Je belandt automatisch in een grafische desktop-omgeving. Linux, dat wel, maar de hele interface blijkt echt wel gebruiksvriendelijk. De rubriek Scan biedt je drie mogelijkheden: een snelle scan, een grondige scan en een scan van specifieke locaties die je zelf moet opgeven.

Als het “goed” is detecteert de tool inderdaad malware op je systeem en geeft die je de kans de  geïnfecteerde bestanden te desinfecteren, in quarantaine te plaatsen of desnoods te verwijderen.  Via de Repair-optie kan Anvi Rescue Disk ook verdachte registersleutels repareren – de aangebrachte wijzigingen kan je ook weer ongedaan maken.

Verder bevat Anvi Rescue Disk nog een hele reeks handige tools, waaronder een browser (want jawel, de tool tracht ook een netwerkverbinding op te zetten), een bestandsbeheerder, een teksteditor, een taakbeheerder, een screenshot-tool en verder nog een paar meer geavanceerde programma’s als een partitiebeheerder (GParted) en een datahersteltool (TestDisk).

Ten slotte laat de tool je ook toe allerlei instellingen aan te passen van meer ‘esthetische’ aard, maar het valt te betwijfelen of dat op zo’n moment je zorg zal zijn.

DOWNLOAD: rescuedisk.zip (110 MB)

BRON: zdnet.be