De 16-jarige Jessica Laney is het laatste slachtoffer in wat stilaan een wel erg bedroevende rage is geworden: het pesten op internet. Het meisje werd zondagavond in haar ouderlijke huis in Hudson, Florida, teruggevonden nadat ze zich opgehangen had. Jessica zou verscheidene anonieme haatberichten gekregen hebben, waarbij in eentje gewoon gevraagd werd of ze niet beter zelfmoord zou plegen. Laney, een fervente voetbalspeelster, was actief op de sociaalnetwerksite Ask.fm, waar gebruikers op de pagina van een aangemaakt profiel anoniem vragen kunnen stellen en beantwoorden. Ze zou er voortdurend uitgescholden zijn over haar uiterlijk, haar liefdesleven en haar gewicht.

Volgens vrienden van Laney voelde het meisje zich tot op het bot vernederd en zag ze het niet meer zitten. “Ze werd voortdurend gepest, tot op het punt waar ze het gewoon niet meer aankon”, aldus Valeria Canales op ABC. “Ask.fm moet dringend offline gehaald worden. Het is daar dat ze constant neergesabeld werd. Jessica was een fantastische meid die veel vriendinnen had. Ze gaat fel gemist worden.” Canales eindigt met een noodkreet: “Er moet snel een einde komen aan het cyberpesten. Iets of iemand moet ingrijpen.”

jessica-laney-rip-facebook

“Kan je jezelf nu al doden?” of “Niemand die om je geeft”, zijn maar enkele van de reacties die Jessica te verwerken kreeg. Het meisje gebruikte haar pagina op¬†Ask.fm¬†om de problemen waarmee ze worstelde kwijt te kunnen. De vertroebelde gezinsrelatie, strubbelingen op school en onzekerheid over haar lichaam. “Mijn broer en ik praten niet meer”, schreef ze nog eerder deze maand. “Mijn vader negeert me, alsof ik niet eens besta voor hem. Vrienden die ik echt vertrouw, heb ik amper. En mijn moeder zit op me te vitten voor de kleinste dingen. Eigenlijk leef ik helemaal alleen.”

Eind november werd haar ook de vraag gesteld wat ze dacht over zelfmoord. “Wie zich ooit zo slecht voelt dat hij dit overweegt, weet dan dat het niet je eigen fout is”, was haar antwoord onder haar nickname ‘Jessicamarieee1′. “Ik weet hoe het is om je nutteloos, gebroken, ongeliefd en alleen te voelen. Ik ben daar geweest. Maar ik beloof je dat het zal beteren. De school zal zo gedaan zijn en dan ben je af van die eindeloze oordelen. Niets is zelfmoord waard, alles wordt beter.”

LEES HIER VERDER

Op Facebook is ook een pagina ter nagedachtenis van Laney aangemaakt. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (02-649.95.55 of www.zelfmoordlijn.be).

BRON:
hln