addwareAdware die advertenties in de browser injecteert en op allerlei websites toont is nog altijd een probleem voor Windows-gebruikers. “Eén van de meest gestelde vragen die we over deze programma’s krijgen, naast het verwijderen ervan, is hoe ze in eerste instantie geïnstalleerd werden”, zegt Chris Stubbs van het Microsoft Malware Protection Center. Met name softwarebundels zijn de boosdoener. 

Het gaat dat om softwarebundels die bijvoorbeeld uit gratis software zoals een mediaspeler of populair spel bestaan, aangevuld met of voorzien van adware. De makers van deze softwarebundels betalen voor advertenties die zoekmachines tonen zodra gebruikers naar de mediaspeler of het spel in kwestie zoek.

Gebruikers krijgen vervolgens de advertentie te zien en klikken hierop, waarna ze naar de softwarebundel worden geleid. Eenmaal gedownload en geïnstalleerd injecteert de adware advertenties op de pagina’s van zoekmachines.

Diefstal
Zodra gebruikers op deze advertenties klikken gaat er geld naar de adware-verspreider, in plaats van de zoekmachine. “Ze betalen voor advertenties in zoekmachines om zo geld van dezelfde zoekmachines te stelen” zegt Stubbs. Een belangrijk advies om de softwarebundels te vermijden is het downloaden van de software van de website van de originele leverancier.

BRON: security.nl