Piriform, de maker van CCleaner, maakt deze week bekend dat het populaire Windows-tooltje een miljard keer is gedownload.

Op zijn productblog meldde Piriform maandag dat het begin december de miljardste download heeft mogen verwelkomen. “Een mijlpaal die slechts een paar andere softwaretitels hebben bereikt. (Firefox, om er maar één te noemen.)”, zo zegt het bedrijf.

De eerste versie van CCleaner zag op 23 september 2003 het levenslicht en het is in de tussentijd uitgegroeid tot een van de meest aangeraden programma’s voor pc-gebruikers. In eerste instantie ruimde het vooral tijdelijke bestanden op, maar na verloop van tijd werd het ook mogelijk om browserresten en cookies te verwijderen.

Sinds kort brengt Piriform ook een versie uit voor het Mac-platform. Om zichzelf te bedruipen biedt het bedrijf een betalende versie aan voor bedrijven en netwerkprofessionals, die onder meer technische ondersteuning en bediening op afstand mogelijk maken.

De bekendmaking is opvallend in een tijd dat veel mensen meer oog hebben voor smartphone- en tabletapps dan Windows-software.

Geheel in de geest van de tijd maakt Piriform tegelijk bekend dat het volgend jaar ook producten zal lanceren voor de cloud en mobiele toestellen.

Klik hier voor download en uitleg

BRON