Ā© Thinkstock.

Ā© Thinkstock.

Tot 38 procent van de bevolking kampt met een internetverslaving, dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Kentucky. Experts roepen op tot een betere behandeling van deze nieuwe vorm van verslaving.

Wie verslaafd is aan het internet maakt hier in extreme mate gebruik van. Dde symptomen zijn plots humeurwisselingen, je niet kunnen concentreren op je dagtaak, niet kunnen controleren hoeveel tijd je op het internet spendeert en een sociaal leven dat hieronder lijdt. De wetenschappers zeggen dat de diagnose moeilijk te stellen valt, in Europa en Aziƫ wordt het probleem vaker erkend dan in de Verenigde Staten. De behandeling in Europa en Aziƫ staat ook veel verder, de vorsers willen dat patiƫnten leren hoe het internet gematigd te gebruiken, maar niet er helemaal van afkicken.

Kinderen
De Amerikaanse Academy of Paediatrics heeft recentelijk richtlijnen gepubliceerd omtrent het internetgebruik van kinderen. Een overmatig gebruik van sociale media kan leiden tot aandachtsproblemen, slechte schoolresultaten, slaap- en eetstoornissen en obesitas. Specialisten moedigen ook ouders aan hun kinderen te leren met mate te surfen op het internet door een computer in de slaapkamer te verbieden en een limiet te stellen op de hoeveelheid tijd dat ze achter een scherm zitten.

Tablets
Experts hebben in het verleden al gewaarschuwd dat ouders die hun kinderen toegang geven tot een tabletcomputer de ontwikkeling van verslavingen kunnen stimuleren. Zo raakte onlangs bekend dat een vierjarig meisje uit Engeland behandeld wordt voor haar iPad-verslaving nadat haar ouders merkten dat ze overstuur en ontroostbaar raakte toen ze niet op haar computer mocht.

Professor Richard Graham, die gespecialiseerd is in technologieverslavingen, hij opende in 2010 de eerste kliniek voor dit soort van patiĆ«nten. Graham zegt dat hij denkt dat er veel leeftijdsgenoten van deze kleuter met dezelfde problemen kampen. “Haar mama belde en beschreef haar symptomen, het meisje was door het toestel geobsedeerd en vroeg er constant naar. Ze gebruikte het drie tot vier uur per dag en was overstuur als de iPad werd afgepakt.”

Lees ook

De symptomen van een internetverslaving zijn:
- Humeurigheid
- Altijd aan internet of digitale media denken
- Het aantal uren dat je aan digitale technologieƫn spendeert niet kunnen controleren
- Meer tijd of een nieuw gadget nodig hebben om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
- Ontwenningsverschijnselen vertonen wanneer je niet bezig bent met digitale technologie
- Je sociale leven dat lijdt onder de verslaving

BRON: HLN.BE