Een scheiding is emotioneel ontzettend zwaar, tijdens een moeilijk moment kan de verleiding groot zijn om je ex volledig de grond in te boren op Facebook. Dit kan echter grote gevolgen hebben, lees dus eerst onderstaande tips voor je in het heetst van de strijd online je gal spuwt.

 

Steeds vaker wordt Facebook gebruikt als bewijsmateriaal in familierecht. Je geeft hier namelijk een groot deel van je privacy mee op en je kunt zo echt problemen krijgen. Het internet is hierdoor een gevaarlijke plek om commentaar te geven op je ex. Specialiste in familie- en jeugdrecht Christine Van Roy zei al in 2010 dat het recht op privacy niet geldt bij sociaalnetwerksites omdat je er zelf voor hebt gekozen om de gegevens online te zetten. Denk dus twee keer na voor je je nieuwe relatie publiekelijk maakt of voor je je ex van allerlei dingen gaat beschuldigen. 

1. Denk na over wat je schrijft
Je mag iemand een idioot of een rotzak noemen, want dat is je eigen mening. Als het de waarheid is, kun je hiervoor niet aangeklaagd worden. Zeggen dat je ex een slechte vader is die zijn alimentatie niet betaalt of dat hij een alcoholverslaafde is wanneer het niet waar is, kun je beschuldigd worden van smaad en eerroof. Dit gebeurt zelden, want het is moeilijk te bewijzen dat posts op Facebook een vorm van internetstalking zijn, je moet dan kunnen bewijzen dat je hierdoor schade hebt opgelopen. Wanneer je ex zich slecht gedraagt, is het beter om je advocaat te vragen met zijn of haar advocaat te praten in de hoop dat hij zijn cli√ęnt wel op het rechte pad krijgt.

2. Andere gevolgen
Schrijven dat je ex een leugenaar, bedrieger en een onbetrouwbare dief is, kan wel even opluchten, maar ook verregaande gevolgen hebben. Als de baas van je ex dit bijvoorbeeld leest, kunnen deze beschuldigingen zijn of haar carrière schaden. Als je ex-partner plots zonder werk komt te zitten, zal deze ook geen alimentatie kunnen betalen. Waardoor je kinderen ook het slachtoffer van je daden worden. De rechter kan hier tevens rekening mee houden wanneer hij moet beslissen wie het beste voor de kinderen kan zorgen of hoeveel alimentatie er betaald moet worden. Kwaad spreken over je ex is minder erg dan dit op Facebook te zetten, omdat de bewijzen lang online blijven staan.

3. Ook positieve dingen 
Als je je voormalige partner jaloers wil maken met je nieuwe relatie, is het niet verstandig om foto’s van je laatste verovering online te zetten. Dit kan namelijk ook gebruikt worden in de rechtbank.

4. Verontschuldigingen
Als je je ex hebt zwartgemaakt op het internet en je hebt hier een dag later spijt van, is het nog niet te laat. Je kunt nog steeds je verontschuldigingen aanbieden. Leg uit dat je gisteren boos was en vraag je vrienden die post te negeren. Het is niet alleen eerlijk tegenover je ex, dit kan je ook heel wat problemen besparen. Zo heeft zelfs een Amerikaanse rechter vorig jaar besloten dat de gekwetste Mark Byron een verontschuldiging aan zijn vrouw online moest zetten gedurende dertig dagen of hij riskeerde een gevangenisstraf.

 

Het volledig artikel en andere verwijzingen kan je hier  lezen

Bron: