IE heeft nog wel het grootste markt aandeel maar Firefox en Google Chrome hebben een flink marktaandeel verkregen. Beide browsers zijn nu met elkaar dse strijd aan het aangaan om de grootste te worden. De markt is van de PC langzaam ook aan het verschuiven naar mobiel.
De ondersteuning van Apple op de Mac van Internet explorer is gestopt. Naast hun eigen Safari browser worden nog wel Opera en Firefox ondersteund.

Het heeft een tijd geduurd voordat Firefox en Chrome de heerschappij van Internet Explorer konden doorbreken. IE was lang bepalend voor de veranderingen op internet. Het heeft ook veel veranderingen tegen kunnen houden. Er werd vanaf versie 6 van IE, nog uit 2001, maar langzaam over gegaan versie 7 omdat vele websites hiervoor aangemobiele browser die net even meer bied dan de standaard Safari browser. Voor iOS is er ook nog de Mercury Browser beschikbaar die een mogelijk van Tabbladen al mobiel gebruikt in hun browser.

Sinds 2009 is IE8 al uit, deze browser moest de strijd aangaan met Firefox en Google Chrome die al flink technisch vooruit waren. Sinds 2011 heeft Microsoft ook versie IE9 in de markt staan en de eerste versie van IE10 zijn ook al gesignaleerd in 2012.

Wat zijn de verschillen tussen deze browsers?

Met IE9 heeft Microsoft een goede, noodzakelijke, stap voorwaarsts weten te maken. De versie 7 en 8 worden nog steeds gebruikt en in een heel enkele gval komt de oude IE6 ook nog wel eens kijken. De nieuwere browsers zijn vaak sneller met het opbouwen van de pagina’s waardoor de belefenis bij het surfen op het web beter word. De webstandaarden van W3C worden ook steeds beter nageleeft, dit ging in het verleden nog wel eens anders. IE had min of meer eigen standaarden.

Google Chrome

Google Chrome browser heeft een duidelijke invloed gehad op de markt van de Browsers. Google heeft een eigen insteek gehad met deze browser door deze een bijna minimalistische layout te geven. Alles is goed compact gehouden. Inmiddels zijn er ook diverse handige extentions beschikbaar.

Mozilla Firefox

Firefox heeft er net als Google Chrome gekozen om sneller updates uit te gaan brengen. Het afgelopen jaar is het versie nummer snel van 4 naar 9. In nog geen 8 maanden tijd is er flink wat verandert bij Firefox. Veel verschillen zitten er niet in lay-out mer tussen de oude en de laatste versie. De grotste verschillen zitten onder de moterkap, de snelheid en betrouwbaarheid.

Zoekbalken

In de laatste versies van de browser is er een integratie gekomen met zoeken. Naast de adresbalk zie je in elke browser wel een zoekvlak voor je eigen favorite zoekmachine zoals Google, Bing en ook nog Yahoo.

Addons – uitbreidingen

Voor veel browsers zijn er zogenaamde add-ons te verkrijgen, extra software voor je browser die handige functionaliteit toevoegen. Metname Mozilla Firefox browser heeft daar een ruim scala voor beschikbaar. Zeker voor de ontwikkelaars van website is dit een geliefde browser aangezien er addons zoals Firebug het mogelijk maken om snel de impact van CSS wijzigingen te bekijken in de browser zelf zonder daadwerkelijk de code al aan te noeten passen.

De beste browser is …

Afhankelijk wat je wilt met een browser, is Firefox een gemakkelijke en uitgebreide browser met een hoge betrouwbaarheid. Google Chrome is minimalistisch opgezet en is daardoor ook snel met het surfen. Wie niets extra’s wilt zal voor Chrome Kiezen. Wie geen keuze kan maken kan gewoon vertrouwen op IE. Internet explorer doet hard zijn best om marktaandeel vast te houden en komt in 2012 met een goede nieuwe browser IE10 op de markt.

Lees hier de handleiding:   Google Chrome installeren